Ett jävla solsken – Fatima Bremmer

Extraordinär, kvick och rörande!

Innan Fatima Bremmers biografi hade jag aldrig hört talas om Ester Blenda Nordström. Det är skamligt då hon var kvinna före sin tid. Hon var kvick, rolig, modig, extraordinär och otroligt social. Ett riktigt jävla solsken, med andra ord! Men hur kom det sig egentligen att en sådan kvinna föll i glömska?

Ett jävla solsken: Handlingen i korta drag

Biografin Ett jävla solsken handlar om den norm- och banbrytande journalisten Ester Blenda Nordström; Sveriges första undersökande reporter. Fatima Bremmer porträtterar, med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker, historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tystna och tappa modet.  I biografin får vi följa Nordström genom hennes fullspäckade men korta liv.

Redan som barn hade Ester Blenda Nordström svårt med att rätta sig i ledet. Hon drömde ofta om att få leva fritt som en pojke. För att få henne foglig, skickade hennes föräldrar iväg henne till en kyrkoherde som skulle uppfostra henne. Men Ester Blenda Nordström lät sig inte tämjas, varken då eller senare.

Fatima Bremmer berättar i boken om Nordströms äventyr och kamp för frihet. Som läsare får vi följa Nordström när hon sliter som piga på en bondgård, lever med samer i Lappland, reser med fattiga emigranter till Amerika, räddar hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget, gifter sig med en man endast för att få delta i en expedition i Sibirien, röker pipa, bär pistol i handväskan, kämpar för kvinnlig rösträtt, kör motorcykel, skriver barnböcker om modiga och bångstyriga flickor, trotsar alla normer som begränsar kvinnors liv, älskar en kvinna och dränker sina sorger i alkohol. Det är en blandning av lyckorus och mörka perioder.

Ett jävla solsken: Min läsupplevelse

Tyvärr, är jag en person som alldeles för sällan läser biografier, men jag njöt verkligen av att läsa den här. Bremmer skriver på ett målande, roligt, innerligt, varsamt och rörande sätt. Det var stundtals svårt att lägga boken ifrån sig. Jag tycker att det är en fantastisk bok om en fantastisk kvinna som levde livet fullt ut, var älskad av alla och var en inspiration till vår tids mest älskade barnboksförfattare, Astrid Lindgren.  Men framförallt tycker jag att det är det en smärtsam historia om en kvinna som slogs mot samhällets normer och sina egna demoner.

Slutsats

Ett jävla solsken är en lättsam, intressant och rolig biografi om en enastående och fascinerande kvinna. Språket är lättåtkomligt och boken kan läsas av alla. Jag förstår verkligen att den vann Augustpriset 2017 och nu vill jag bara läsa böckerna om Anne-Marie som var föregångare till Astrid Lindgrens Madicken och Pippi Långstrump.

3 svar på ”Ett jävla solsken – Fatima Bremmer”

Lämna en kommentar