Kärlek på ön – Anna Winther

Larsson.., varm och charmig!

I vintras valdes jag ut till att bli en av Serafs ambassadörer. Den första boken som jag fick hem i mitt uppdrag som ambassadör var Kärlek på ön av Anna Winther och med recensionen av den kan jag se mig själv som invigd; på riktigt!

Kärlek på ön: Handlingen i korta drag

Anna Winthers debutroman Kärlek på ön handlar om Sandra och Markus. Sandra lever ensam i sin ex-svärmors lägenhet mitt i centrala Stockholm och arbetar på en reklambyrå. På reklambyrån hunsas hon av sin lynniga chef och byråns krångligaste kund. När en akut vattenläcka i lägenheten tvingar henne att bosätta sig i sin mormors skruttiga gäststuga på en ö i skärgården känns livet hopplöst. Men kanske är några veckor på en ö med glesa färjeförbindelser, opålitligt bredband och en pigg hund vid namn Larsson precis vad hon behöver?

Markus har precis tagit sig igenom alla praktiska bestyr efter sin mammas alldeles för tidiga bortgång. Efter sig har hon lämnat dagböcker som kan avslöja vem Markus pappa är. Eller har hemligheten om vem hans pappa är följt hans mamman i graven? Eftersom han inte har något kvar planerar planerar han nu att börja om sitt liv i Norrland nära sin närmsta vän. Men innan flytten tar han ett sista uppdrag som snickare på en ö i skärgården. Där möter han Sandra.

Kärlek på ön är en varm berättelse om att våga och om att ödet ibland leder oss på överraskande vägar.

Kärlek på ön: Min läsupplevelse

Åh, det är först nu när jag ska sätta mig och skriva några ord om Kärlek på ön som jag faktiskt ser hunden på trappan. Är det Larsson?! Hur i hela friden kunde jag missa det?!

Men ja, just det. Inte fastna i Larsson. Jag skulle skriva om Anna Winthers debutroman Kärlek på ön. Boken är välskriven med ett lättsamt språk och kontrasterande miljöer. Jag har aldrig varit i Stockholms skärgård, men efter att ha läst den här boken skulle jag kunna säga att jag har; utan att det skulle kännas som en lögn. Här står verkligen den lugna, lummiga och harmoniska skärgårdsön i kontrast till det stressiga, kala och komplicerade storstadslivet i Stockholm. 

Kärlek på ön är inte bara en vanlig kärleksroman. Det är en uppfriskande och värmande roman om kärlek i alla dess former och om vänskap, om familjeband och om livet. Det är en stundtals uppslukande och underhållande läsupplevelse, med sympatiska karaktärer, dråpliga situationer och kvicka dialoger. Ibland tyvärr lite för kvicka. Det kändes ibland som att jag missade något, för i ena stunden avslöjas något livsomvälvande och i nästa stund har personerna som konverserade gått sin väg. 

Men Winther har en förmåga att skildra sympatiska, varma, trovärdiga och intressanta karaktärer som är lätta att tycka om. Jag gillade verkligen Sandra och Markus. Och jag älskade att se dem utvecklas. Både tillsammans och individuellt. De växer var och en, för att kunna växa tillsammans. De drömmer, ger sig själv andra chanser och de växer trots motgångar. Det är fint att läsa om. Men det är inte bara Sandra och Markus jag gillar, jag gillar faktiskt de flesta (utom Dan och hans mor…), men den som gör ett mest minnesvärt intryck är Larsson (hunden) – utan honom hade den här romanen inte varit densamma.

Slutsats

Kärlek på ön är en lättsam och mysig roman om kärlek, vänskap, motgångar och familjeband, men det är framförallt en roman om att våga. Våga kasta sig ut, våga drömma och våga älska. Det kanske inte är den starkaste läsupplevelsen jag har haft, men den var helt klart behaglig. Jag ser framemot kommande verk av Winther, jag tror att hon bara kan bli bättre.

1 svar på ”Kärlek på ön – Anna Winther”

  1. Tack för ditt fina omdöme, är så mycket värt när man är mitt uppe i redigeringen av uppföljaren och behöver all pepp man kan få:-)

    Svara

Lämna en kommentar