Den stumma sorgen – Pia Kask och Yin Ling

Spännande, långsamt brinnande och något ojämn!

I höstas hörde Pia Kask av sig och frågade om jag ville läsa Den stumma sorgen. Hon berättade att hon hade skrivit den ihop med sin dotter och att det var första boken i serien Kalmardåden. Eftersom jag tyckte att både de facto att den utspelade sig i Kalmar och var skriven av en mor och en dotter lät spännande, tackade jag självklart ja… Att jag egentligen inte tycker om deckare; glömde jag visst bort…

Den stumma sorgen: Handlingen i korta drag

Den stumma sorgen börjar med att ett par hittas döda i ett ensligt beläget hus ute på Ekenäs strax söder om Kalmar. Det står snabbt klart att mannen och kvinnan har blivit knivmördade och att de har varit döda i flera dagar innan man till slut hittade dem. Andreas Persson leder gruppen av utredare som ska försöka lösa fallet, men de är förbryllade över motivet. Mannen och kvinnan som hittats döda drev tidigare ett barnhem, men de verkar varken ha haft vänner eller fiender. De verkar mest ha skött sig själva. Var det här ett vansinnesdåd? Ett inbrott som gått överstyr? Eller finns det någon där ute som varit ute efter dem?!

För att få hjälp med fallet och försöka kartlägga parets liv innan mordet, kallar Andreas in sin vän, psykologen Katarina Dahl. Eftersom hon kände den mördade mannen kan hon vara en tillgång i utredningen. Men samarbetet mellan Andreas och Katarina blir alltmer ansträngt på grund av en tidigare konflikt gällande ett fall som aldrig tidigare klarats upp. 

Ju längre in i utredningen vi kommer, desto fler begravda hemligheter och gamla strider stöter vi på. Helt plötsligt kommer ett fall med en försvunnen flicka som rymde från familjehemmet för tio år sedan upp till ytan. Paret kanske inte var så oskyldiga som man först trott? Nu verkar också allt dessutom peka på att mördarens nästa mål kan vara någon i gruppen…

Den stumma sorgen: Min läsupplevelse

Den stumma sorgen är första delen i serien Kalmardåden. Jag visste inte så mycket om boken innan jag började läsa men ganska snart var jag fast. Den stumma sorgen är ett långsamt brinnande mysterium, utan överdrivet många vändningar. Istället fokuserar Kask och Ling starkt på karaktärernas personliga drama. Jag tycker att författarna har lyckats skapa trovärdiga karaktärer och tillräckligt med karaktärsutveckling för att jag ska känna mig investerad och engagerad i deras berättelse. Ju mer jag får veta om Katarina och Andreas, desto mer tycker jag om dem.  Det ska bli spännande att fortsätta att följa dem i kommande böcker, men då hoppas jag att andra karaktärer i utredningsgruppen också får ta större plats, som exempelvis Leo. 

Trots mord, svek, sorg och ensamhet upplever jag Den stumma sorgen som en enkel läsupplevelse; sidorna flyger förbi, och ju djupare jag kommer in i berättelsen, desto ivrigare blir jag att se hur Kask och Ling har tänkt sig att knyta samman alla lösa trådar. Även om det som var tänkt att vara den största överraskningen, på grund av lite slarvig presentation inte riktigt blir en överraskning och även om jag inte alltid får ihop tidshoppen mellan olika händelser och skeenden, finns det något med berättelsen som lyckas beröra mig. 

De facto att den utspelar sig i Kalmar med omnejd gör att jag väl känner igen mig i miljöerna. Gatorna som Katarina och de andra karaktärerna vandrar på, är gator jag själv vandrar på. Och jag inser att Kalmar är en perfekt kuliss för berättelser om brutala mord. Med tanke på att det kommer fler böcker i vet vi då med säkerhet att fler av Kalmars annars så idylliska och vackra platser kommer att befläckas av blod och döda kroppar.

Slutsats

Den stumma sorgen är en långsamt brinnande men snabbläst thriller om mord, svek, sorg och ensamhet. Först när jag har läst ut boken förstod jag titeln innebörd och jag älskar den. Den stumma sorgen genomsyrar verkligen hela boken och det är ganska briljant. Det fanns delar i boken jag inte klickade med men ändå ville jag läsa vidare och nu ser jag framemot kommande delar. Jag får bara hoppas att min recension är tillräckligt bra för att jag inte ska bli ett offer i en kommande bok. 🙂

Lämna en kommentar