Patient 43 – Kia Hedman

Hoppfull, överraskande och provocerande!

I förra veckan läste jag på Barometern om ett par i 25-års åldern som häktades för synnerligen grov misshandel av sitt eget spädbarn. Barnet har allvarliga skador och vårdas på sjukhus. Genast vred det sig i magen. Jag blev illamående, ledsen, förbannad och matt och jag hatade människor som jag inte ens känner för deras svaghet. Jag HATAR verkligen människor som skadar barn och djur. Oskyldiga små varelser som inte kan försvara sig. Kanske reagerar jag extra starkt på det då jag fortfarande går och tänker på Kia Hedmans debutroman Patient 43. Jag har inte kunnat släppa den sedan den slogs igen för åtta dagar sedan.  

Patient 43: Handlingen i korta drag

Patient 43 är en spänningsroman och psykologisk thriller. Den handlar om en mamma som förlorar sina två pojkar och sedan blir anklagad, av sin man, för att under psykos ha dödat dem. Hon blir inspärrad på psykets slutna avdelning och där börjar kampen om att bli trodd på samt få komma tillbaka till livet utanför de låsta portarna. Patient 43 är en roman som biter sig fast i tanken och själen. Det är en roman som gnager, skaver, provocerar och engagerar. Den handlar om desperation, orättvisor, psykisk ohälsa och kärlek, men framför allt handlar den om barn som far illa.  

Patient 43: Min läsupplevelse

Jag tog upp den här romanen klockan 11, lördagen 22/1 och var fast. 24 timmar senare var den utläst, men inte glömd. Det Kia Hedman gör skickligt är att hon griper tag i läsaren och håller fast en genom hela romanen med felaktiga minnen, tvära kast, spänning, ett rappt språk och osympatiska karaktärer.

Efteråt var jag förvirrad. Jag var full av känslor samtidigt som jag kände mig tom för att boken var utläst. Sedan dess har jag inte kunnat  sluta tänka på den. Inte kunna släppa den. Sedan dess har jag förbannat den och förundrats över Kias fantastiska förmåga.

Slutsats

Kia Hedman inte bara fångar läsaren, utan bygger också en historia som naglar sig fast och skaver långt efteråt också. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag har läst den bästa spänningsromanen för i år, redan i januari. Kia, vad du än gör, sluta aldrig att skriva! Du är helt fenomenal! Tack för recensionsexemplaret Kia och Lava förlag

1 svar på ”Patient 43 – Kia Hedman”

Lämna en kommentar