Queenie – Candice Carty-Williams

Politisk, ärlig och vass!

 Queenie är en politisk, vass, ärlig, brännande aktuell och levande roman skriven av Candice Carty-Williams..   

Queenie: Handlingen i korta drag

I romanen får vi träffa den 25-åriga Londontjejen Queenie Jenkins. Hon är en singel, desperat efter manlig uppmärksamhet och ofokuserad på sitt arbete. Vi får lära känna Queenie genom hennes uppbrott från Tom och besatthet av densamme men även genom hennes svajiga självkänsla och bekräftelsebehov. För att dämpa sin ensamhet går hon på dåliga Tinder-dater samt har ett våldsamt och ohälsosamt sexliv. Gång på gång utsätter hon sig för svek, både av sig själv och av de män hon träffar. Vi får lära känna henne genom hennes jamaicanska mormor, kristna moster och sköra mamma. Allteftersom vi lär känna Queenie och genom hennes minnen får vi vet mer om hennes familjesituation och det våld Roy utsatte hennes mamma för. Queenies situation sätter igång en rad med känslostormar och tvingar henne till att omvärdera sitt liv samt att be om hjälp.

I romanen får vi alltså följa henne genom hennes vardag bestående av dålig arbetsmoral, våldsamma män, vardagsrasism och kulturkrockar. 

Queenie: Min läsupplevelse

Under första halvan av romanen tycker jag att Queenie är väldigt osympatisk. Hon gnäller, ber aldrig om ursäkt, är allmänt svår, verkar inte bry sig om någon annan än sig själv och utsätter sig för fara. Jag kände avstånd till henne och hade svårt för att förstå hennes beslut. Men ju längre in i romanen jag kom desto mer började jag tycka om henne. När hon börjar be om hjälp och visar att hon vill ta ansvar för sina handlingar och beslut, då växer hon i mina ögon och blir den Queenie hon är ämnad till att bli.

Slutsats

Queenie är helt klart en läsvärd roman, men inte alls den feel-good som den marknadsförs som. Det är snarare en väldigt mörk, politiskt, ångestfylld, brännande aktuell och ärlig roman om rasism, politik, psykisk ohälsa och sexism. 

Lämna en kommentar