Dotter av jord – Ann-Catrin Mattsson

Magisk, njutbar och beroendeframkallande!

Inom mig strider två sidor mot varandra. Den ena sidan står för naivitet och oskuld. Den sidan älskar rosaskimrande och såpbubblande historier där hjältinnan går från ingenting till att bli namnet på allas läppar. Den andra sidan står för magi och passion. Den älskar förtrollade smycken och hemliga portaler där hjältinnan färdas mellan såväl tid som rum. Jag har alltid trott att den ena sidan måste övervinna den andra, men nu har jag förstått att de kan leva sida vid sida av varandra och samexistera i frid. Därför blir jag extra glad när jag hittar någonting som tillfredsställer de båda sidorna inom mig. Ett exempel på det är Ann-Catrin Mattssons debutroman Dotter av Jord. Här möts det bästa från de två sidorna; oskulden, spänningen, ungdomen, passionen, magin och hjältinnan som går från ingenting till att förändra världen.  

Dotter av jord: Handlingen i korta drag

Dotter av jord är en historisk roman med inslag av såväl spänning som magi. Den utspelar sig i 1600-talets Europa och handlar om Ailea, flickan som ser saker som ingen annan ser och vars nattliga mardrömmar ofta blir sanna. Parallellt med Aileas berättelse i Irland och Skottland, följer vi på andra sidan havet Roderic, brorson till en mäktig spansk överste, i hans militära utbildning. Vi förstår snart att Aileas och Roderics öden är sammanflätade i en kärlek bortom tid och rum.  

Dotter av jord: Min läsupplevelse

När jag läser Dotter av Jord fängslas jag av det vackra språket samt de detaljrika miljöbeskrivningarna. Jag sitter inte i min soffa en grå februaridag, utan reser genom 1600-talets Europa. Jag befinner mig i händelsernas centrum och tätt intill Ailea och Roderic. Fokuserar jag tillräckligt kan jag nästan ta på dem. När jag läser Dotter av Jord har jag svårt att greppa att det här är en debutroman.

Slutsats

Ann-Catrin Matsson är en blandning av Bröderna Grimm och Diana Gabaldon. Det är mystiskt, magisk, mörkt, vackert, spännande, kärleksfullt, hoppfullt och passionerat; allt på samma gång. Att läsa den här romanen är som att färdas genom tid och rum samt drömma medan man är vaken. Mitt enda problem är; vad fan gör jag i väntan på uppföljarna?! 

3 svar på ”Dotter av jord – Ann-Catrin Mattsson”

Lämna en kommentar