Sundsvallsoligarken – Knut Kainz Rognerud

Informationsrik, oroväckande och modig!

Förra året var jag lite off när det kom till de sex titlarna som var nominerade till Augustpriset i kategorin Årets Svenska fackbok. Det här året känner jag samma sak. Jag hade inte ett enda rätt i mina gissningar när det kom till vilka som skulle bli nominerade. Men det gör det hela kanske lite mer spännande. Jag går blint in böckerna, men förhoppningsvis får jag ny syn på saker och ting efter att ha läst dem. Först ut är den bok jag visste minst om; nämligen Sundsvallsoligarken av Knut Kainz Rognerud.

Sundsvallsoligarken: Handlingen i korta drag

Knut Kainz Rognerud bok Sundsvallsoligarken handlar å ena sidan om en karatekunnig, två meter lång yogautövare som gillar ridning, simning, att gå på balett och citera Tolstoj. Han är en av världens rikaste, tillika en av Putins närmaste män och beskrivs som en av Rysslands mest intelligenta industriledare. Men han har också en våldsam, iskall och hänsynslös sida. Hans namn är Oleg Deripaska.  

I boken får vi följa Deripaska genom hans fullspäckade liv. Rognerud berättar i boken om Deripaskas historia, kontroversiella förflutna, uppgång till att bli en av världens rikaste män, företagsnätverk i världen, vänskapsband med Putin och den internationella eliten, triumfer, skandaler, kvinnor, strategier och makt.

Å andra sidan handlar Sundsvallsoligarken om den ryska regimens operationer och en värld där ryska pengar har banat väg för påverkan och inflytande i Europa. Pengar som har fått väst att acceptera miljardinvesteringar sprungna ur penningtvätt, utpressning, stöd och mord. Politiker som använder skygglappar när det kommer till att se sina närintressen. Rognerud avslöjar här hur flera svenska politiker har stöttat Deripaska i samband med att USA införde sanktioner mot Ryssland. Detta för att aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall var ett av företagen som hamnade på sanktionslistan. Ett svenskt företag ägt av ingen mindre än… Oleg Deripaska. 

Sundsvallsoligarken: Min läsupplevelse

Jag hade noll förväntningar på den här boken när jag började läsa den. Men ganska snart gick det kalla kårar längs min rygg. Rognerud målar med både hårda och mjuka penseldrag en bild av Oleg Deripaska, en av de mäktiga oligarkerna kring Putin. Tidigare var jag inte medveten om denna mans existens. Men ju mer jag läste, desto mer undrade jag. Hur har vi kunnat låta det bli så här? 

Genom att läsa den här boken får vi ta del av Deripaskas fullspäckade liv och karriär. Det i sin tur ger oss lärdomar om Rysslands ekonomiska och politiska utveckling. Vi blir påminda om hur nonchalanta och aningslösa makthavarna och politikerna i Väst har varit. De har präglats av en naiv tro om att globaliseringens välsignelser skulle demokratisera Ryssland och de har välkomnat Putin med öppna armar. De har hyllat Putin för hans ”nya” Ryssland. Men i Sundsvallsoligarken ser vi den andra sidan av myntet. Här blir korruptionen inom den ryska underrättelse- och maffiaverksamheten väldigt tydlig och som läsare förstår vi att Rognerud är otroligt modig som skriver denna bok. Trots att han redan har fått förklädda hot och trots att han är medveten om att Deripaska och den ekonomiska eliten i Ryssland har resurser att ge sig på honom som granskar detta, ger han sig inte. Och det bugar vi för. Länge leve yttrandefriheten. 

Jag gillar att Rognerud inte låter sig tystas och jag gillar att jag får veta mer om en värld som jag inte har vetat så mycket om innan. Men jag tycker att både språket och strukturen är lite väl klumpiga och stoppar mig när jag vill marschera framåt. Ordens sammansättningar fäller mig och jag får inte alltid ihop tidslinjen. Vissa stycken måste jag läsa om flera gånger, vilket drar ner läsupplevelsen något!

Slutsats

Sundsvallsoligarken är detaljerad och informationsrik och den innehåller många namn. Det är ingen lätt uppgift Rognerud gav sig själv. Dock tror jag att det var en uppgift som var värd mödan. Det den faller på, enligt mig, är dels språket, dels strukturen som jag upplever som något röriga.

Lämna en kommentar