The Seven Husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid

Glamourös, tillrättalagd och distanserad!

Innan jag klev in i böckernas universum hade jag aldrig hört talas om Taylor Jenkins Reid. Nu hör jag nästan inget annat. Vad är det som är så speciellt med henne och varför blir allt hon skriver så hyllat? The Seven Husbands of Evelyn Hugo är en fristående del i Taylor Jenkins Reids påhittade Hollywood-värld. Den följer en, aldrig existerande, aktris som har många likheter med Marilyn Monroe.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo: Handlingen i korta drag

The Seven Husbands of Evelyn Hugo handlar om den glamorösa och skandalomsusade Hollywood ikonen Evelyn Hugo. Hon har äntligen bestämt sig att berätta om sitt liv, från att hon slog igenom i Los Angeles på 1950-talet, till att hon lämnade rampljuset på 1980-talet och allt där emellan. Självklart innefattar detta även Evelyns sju äkta män. Men precis som allt annat i Evelyns liv, gör hon även detta på sitt eget sätt. Till allas förvåning har hon nämligen valt en okänd journalist, Monique Grant, till att skriva hennes historia. Och Evelyn är bestämd på den punkten, antingen Monique Grant, eller ingen och då dör historien med henne.

Genom mötena mellan Monique och Evelyn får vi lära känna den riktiga Evelyn men också baksidan av glamouren. Här skildrar Jenkins Reid en hänsynslös ambition, oväntad vänskap och en stor men förbjuden kärlek. Men när Evelyns historia närmar sig sitt slut, står det klart varför hon valde just Monique. Deras liv är sammankopplade på ett tragiskt och oåterkalleligt sätt.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo: Min läsupplevelse

Innan jag började läsa den här romanen var jag rädd. Om jag hade höga förväntningar på Daisy Jones & The Six, var de ingenting i jämförelse med de förväntningar folk hade byggt upp på The Seven Husbands of Evelyn Hugo. När jag började läsa den trodde jag att den skulle slita mitt hjärta i bitar. Jag trodde att jag skulle gråta mig torr på tårar och att jag utan tvekan skulle ha läst den bästa boken för i år, om inte den bästa boken i hela mitt liv. Men blev det så då? Njeh, det kan jag inte riktigt påstå och jag är faktiskt lite besviken.

Jag ska dock börja med att klargöra att min besvikelse inte har någonting att göra med att boken inte var bra, för det var den. Det är en bok med intressanta karaktärer och viktiga teman. En bok om den stora kärleken som i detta fall är den otillåtna kärleken och den som får stå undan för berömmelsen och glamouren. Det är en bok om kändisskapets pris och om att känna sig ensam i ett vimmel av människor. Det är en bok om kvinnlighet och sexualitet. Men den handlar också om upprättelse och försoning

Men precis som i Daisy Jones & The Six, saknades något när det kom till känslor och jag blev aldrig varken så berörd att hjärtat höll på att brista eller att tårar rann i överflöd. Tvärtom tyckte jag att det mesta var tillrättalagt och lagom. Det var vackert och ledsamt men inte till den gränsen att det lämnade större avtryck i mig. Även om det var ledsamt att de älskade inte kunde få varandra beskrivs det här med sådan distans att det kändes svalt. Här jämför jag med de läsupplevelser jag hade när jag läste Fatima Bremmers bok Ett jävla solsken, där jag fick en inblick i Ester Blenda Nordströms otillåtna kärleksrelation med Carin Waern Frisell. Bremmers skildring av kärleksrelationen krossade mig totalt och det gjorde tyvärr inte Taylor Jenkins Reids.

Slutsats

Trots att The Seven Husbands of Evelyn Hugo inte levde upp till mina förväntningar, som för övrigt var orimligt höga, tycker jag att det är en intressant bok om en intressant kvinna. En kvinna som gjorde allt i sin makt för att nå stjärnorna, men som fick betala dyrt för sin plats i rampljuset. En kvinna som inte var rädd att köra över både sina vänner och fiender. Boken har ett driv och språket är lättåtkomligt. Ska du läsa den? Självklart ska du läsa den, även om jag var lite besviken.

1 svar på ”The Seven Husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid”

Lämna en kommentar