The Wives – Tarryn Fisher

Nagelbitande, fängslande och skrämmande!

Varje gång jag läser en thriller undrar jag varför jag inte läser mer av den genren, då jag sällan ogillar dem och Tarryn Fishers roman The Wives är inget undantag. Jag läste den på originalspråket och vet jag inte hur man har översatt hennes namn på svenska, därför kallar jag henne Thursday även om recensionen är på svenska.

The Wives: Handlingen i korta drag

Tarryn Fishers roman The Wives är en spännande och gripande psykologisk thriller som tar läsaren med på en berg-och-dalbana av känslor och sinnesvridande vändningar. Den utforskar teman som bedrägeri, besatthet och mänskliga relationer.

Romanen kretsar kring en kvinna vid namn Thursday. Hon lever ett till synes normalt liv som en framgångsrik och självständig kvinna med ett givande jobb som sjuksköterska. Men hon bär på en mörk hemlighet. Thursday är gift med Seth, en framgångsrik, charmig och gåtfull man, som är gift med två andra kvinnor förutom Thursday. 

Thursdays relation med Seth är alltså allt annat än konventionell. Han träffar henne på torsdagar och tillbringar resten av veckans dagar med sina andra fruar. Thursday hänvisar till de andra fruarna som Monday och Tuesday baserat på dagarna de tillbringar med Seth. Kvinnorna är medvetna om varandras existens, men deras interaktioner är begränsade och orkestrerade av Seth. Det är inte meningen att de ska känna till varandras riktiga namn eller personliga detaljer, och det bibehåller ett hölje av mystik och isolering runt varje äktenskap.

Detta komplexa och hemlighetsfulla polygama förhållande tar en mörk vändning när Thursday börjar reda ut sanningen bakom sin mans handlingar och hemligheterna han bevarar. Driven av nyfikenhet och en känsla av självbevarelsedrift börjar hon undersöka sin mans andra äktenskap. Allt eftersom historien fortskrider intensifieras Thursdays nyfikenhet på de andra fruarna, vilket leder till att hon bryter mot de noggrant uppsatta reglerna för deras arrangemang. Hon börjar gräva djupare i deras liv och försöker upptäcka mer om dem och deras relationer med Seth. Men hennes strävan efter sanningen blir snabbt en besatthet och suddar ut gränserna mellan verklighet och paranoia. Hennes känslor pendlar mellan kärlek, svartsjuka och rädsla, vilket skapar en spänd och känslomässigt laddad atmosfär.

The Wives: Min läsupplevelse

Oj, vilken spänningsfylld läsupplevelse det här blev. The Wives har hyllats för de välgjorda karaktärerna, den oförutsägbara handlingen och de tankeväckande teman. Och jag förstår det till fullo. Från första sidan till den sista är jag fast. Fishers prosa är både engagerande och skrämmande, och hon drar mig som läsare in i Thursdays och Seths mörka och hemliga värld. En värld full av svek, bedrägeri, svartsjuka, kärlek och besatthet. Romanen fördjupar sig i de psykologiska aspekterna av att vara involverad i ett polygamt förhållande och hur mycket det tar på de inblandade. Men också hur långt man är villig att gå för att skydda sina hemligheter.

Jag, som tidigare aldrig läst något av Tarryn Fisher, både avundas och fasas över hennes skicklighet. Man måste vara lite skruvad för att skriva skruvade romaner? Eller? Nej, skämt åsido, men The Wives är en verkligen tankeväckande roman som utmanar och ifrågasätter mina uppfattningar och antaganden om relationer, moral och det mänskliga psyket. Berättelsen är på många sätt mästerlig. Fisher slänger in oväntade vändningar lite varstans och suddar ut gränserna mellan sanning och lögn. Verklighet och fantasi. Romanen får läsarna att gissa om karaktärernas motivation och hur de är sammankopplade till varandra.  

Samtidigt skapar Tarryn Fisher en känsla av intimitet med karaktärerna och deras känslomässiga kaos. När Thursdays ”utredning” intensifieras börjar hon ifrågasätta sitt förstånd och verkligheten i sin situation. Gränsen mellan vad som är verkligt och vad som är inbillat suddas ut, och håller läsarna på tårna fram till den chockerande klimaxen. Och jag kommer på mig själv med att älska den typen av berättare. Berättare som jag tycker synd om och ifrågasätter på en och samma gång. Ah, jag ryser. Det här är bra. Riktigt bra. 

Slutsats

The Wives är en fängslande, intensiv, mörk och övertygande thriller som utmanar läsarens uppfattningar om kärlek och tillit och som dröjer sig kvar i läsarnas medvetande långt efter att de har vänt sista sidan. Om du gillar psykologisk spänning med komplexa karaktärer, gripande teman och oväntade vändningar är Tarryn Fishers The Wives en bok värd att utforska. Jag har tidigare aldrig läst något av Tarryn Fisher men det kommer att bli ändring på det. Redan på span efter The wrong family.  

Lämna en kommentar