Verity – Colleen Hoover

Kuslig, intensiv och oroande!

För ett år sedan läste jag min första CoHo bok; Det slutar med oss. Med tanke på den svala läsupplevelsen var jag osäker på om jag skulle ge hennes böcker fler chanser. Men någon månad senare var jag där igen och läste min andra bok av henne; All your Perfects. Verity är min tredje gången gillt, eller?!

Colleen Hoovers roman Verity är en mycket hyllad psykologisk thriller som fängslar läsarna, världen över, med sin mörka och intensiva handling. Romanen är Colleen Hoovers intåg i thrillergenren, eftersom hon är känd för sina samtida romanska romaner. Trots avvikelsen från hennes typiska genre lyser Hoovers berättarförmåga igenom i denna nervkittlande och skrämmande berättelse.

Verity: Handlingen i korta drag

Romanen kretsar kring Lowen, en kämpande författare som får sitt livs möjlighet. Hon blir nämligen ombedd att slutföra en framgångsrik serie författad av den berömda Verity Crawford. Verity kan inte längre skriva på grund av att hon nyligen råkade ut för en svår olycka. Hennes man, Jeremy Crawford, ber därför Lowen att slutföra de återstående tre böckerna i serien De ädla dygderna. Böckerna om Mod, sanning och ära.

Lowen går med på förslaget och flyttar till Crawford-hushållet för att påbörja sitt arbete. När hon letar efter material för att skriva de nya böckerna upptäcker hon en ofullbordad självbiografi skriven av Verity, gömd bland hennes tillhörigheter. Upptäckten är chockerande eftersom den avslöjar en djupt störd och olycklig sida av Veritys personlighet. Ju mer Lowen läser, desto mer trasslar hon in sig i ett nät av skruvade sanningar, manipulation och psykologiskt kaos.

När handlingen utvecklas, blir Lowen känslomässigt involverad i Jeremy, Veritys gåtfulla, attraktiva och sorgedrabbade make. Ju längre in i berättelsen vi kommer desto mer intensiv blir deras koppling. Så småningom leder det till att en förbjuden romans börjar ta form. Boken pendlar mellan Lowens nuvarande upplevelser och passager från Veritys självbiografi. Detta lägger ännu ett lager av komplexitet till den redan intensiva berättelsen. Hoover skapar därigenom mästerligt en atmosfär av spänning och håller läsaren på tårna under hela berättelsen.

Verity: Min läsupplevelse

Ni som har följt mig ett tag, vet att jag har en något komplicerad relation till Colleen Hoover i allmänhet och hennes böcker i synnerhet. Jag vill inte ge henne mer publicitet, men samtidigt kan jag inte låta bli att läsa hennes verk. Verity var min tredje CoHo-roman och här kan jag säga att hon överraskade mig med sin mörka och något skrämmande sida. Jag kunde inte sluta läsa den och efteråt var jag helt besatt av den. Så pass att jag läste det extra kapitlet som släpptes i höstas. Det gjorde mig så förbannad och gjorde att hela boken gick från topp till flopp. Så i den här recensionen fokuserar jag på boken som den var tänkt från början och pratar inte mer om det extra kapitlet. 

Verity sticker ut från CoHos traditionella romanska romaner på grund av sina mörkare och mer psykologiska inslag. I romanen blandas romantikelement framgångsrikt med psykologisk spänning, vilket gör den till en fängslande läsning om svek och skuld samtidigt som den utforskar de mörkaste vrårna av det mänskliga psyket. Men ni som gillar Colleen Hoover för hennes sexscener, kommer inte bli besvikna. Det finns en del sex i den här boken också.

Det som fångar mig dock är Hoovers prosa. Hur hon mästerligt skapar en kylig och spänningsfylld atmosfär och håller mig på plats genom hela boken. Handlingen svänger och vänder, och de suddiga gränserna mellan verklighet och fiktion skapar en kuslig och oroande känsla som ökar spänningen. Förutom den spännande handlingen blir jag även fängslad av karaktärerna. Vi får en exklusiv titt i deras sinnen och dolda djup. Hoover har en förmåga att skapa karaktärer som hypnotiserar läsaren och håller oss på tårna, osäkra på vem vi kan lita på eftersom hon bara gradvis avslöjar varje karaktärs sanna natur. Det är frustrerande men också mästerligt!

Slutsats

Verity visar upp Colleen Hoovers mångsidighet som författare, vilket bevisar att hon kan skapa en övertygande och kylig psykologisk thriller vid sidan av sina välkända samtida romance-romaner. På grund av romanens mörkare teman och det något mer mogna innehållet kanske den inte passar alla målgrupper. Men om du gillar psykologiska thrillers med en touch av romantik och tycker om att utforska de mörkare aspekterna av den mänskliga naturen, kan Verity vara en roman för dig. Jag rekommenderar dock att du läser ursprungsboken och inte den med det extra kapitlet. 

1 svar på ”Verity – Colleen Hoover”

Lämna en kommentar