Colorful – Eto Mori

Kraftfull, mörk och ofta krävande!

En bok som Natalie rekommenderade mig att läsa i min #12challenge förra året var Eto Moris roman Colorful. Då jag tyckte att omslaget var otroligt tilltalande la jag till den på min lista och fram till att jag började läsa den nästan ett år efter att den hade rekommenderats till mig visste jag inte vad den handlade om. Eller vad jag kunde förvänta mig.

Colorful: Handlingen i korta drag

Eto Moris Colorful är en roman om chansen att ställa saker och ting till rätta. Att ta tillbaka ord som har sagts i ilska, eller säga ord som inte än har uttalats. Om att kompensera för de allvarliga synder som har gjorts. Upptäcka komplexiteten i livet och människorna runt oss, och inte nöja sig med ytliga framträdanden och förklaringar. Det är en roman om att leva livet fullt ut.

Romanen börjar med att en formlös själ möter ängeln Prapura och får veta att hen har vunnit ett lotteri. Vinsten innebär att hen, som begick en fruktansvärd synd i sitt tidigare liv, nu får en andra chans till livet. Det enda hen behöver göra är att inta en annan persons kropp och leva den personens liv. Under ett år ska själen leva i den 14-årige Makoto Kobayashis kropp och under den tiden måste själen komma på vilken synd hen begick i sitt förra liv. 

Det här blir starten på en rörig och komplicerad resa i såväl Makoto Kobayashis 14-åriga liv som själens. När själen flyttar in i Makotos kropp, väcks Makoto till liv efter att ha varit dödförklarad i några minuter. Läsaren får veta att Makoto varit död efter att ha tagit en avsiktlig överdos. Genom romanen upptäcker läsaren, via själen, att allting i Makotos liv inte är som det till en början tycktes vara. Under ytan döljer sig fula sanningar, sorgliga missförstånd och sårande ord som fick Makotos tunna liv att brista. Ju mer själen lär sig om Makotos liv, desto mer övertygad är hen om sin synd. 

Colorful: Min läsupplevelse

Jag var inte riktigt säker på vad jag kunde förvänta mig när jag tog upp det här eftersom jag faktiskt inte hade läst någonting om boken innan. Inte ens texten på baksidan av boken. Läsningen kom från blanka blad. Förutsättningslöst. Och redan i prologen flirtade Eto Mori med mitt religionskunskapslärar-hjärta.

Likt Before the coffee gets cold är det här en intressant och tankeväckande historia med många viktiga lärdomar att dra. I kontrast till titeln och omslaget är det dock varken en färgglad eller glad bok. Bland sidorna döljs mobbning, otrohet, pedofili, prostitution, korruption, psykisk ohälsa, normernas hårda grepp om mänskligheten, svek samt självmord. Ämnen som i grunden berör mig och teman som mitt hjärta ömmar för, men ändå blev jag aldrig så rörd och tagen som jag hade önskat och trott. Trots det intressanta innehållet, kände jag mig känslomässigt frånkopplad från den här boken. 

Romanens dryga 200 sidor ger läsaren en intensiv, kraftfull, ofta krävande och bitter läsning om hur det är att vara en tonåring. Bara det är svårt, men vår huvudperson är dessutom osynlig i skolan, olyckligt kär, missförstådd, mobbad, nedtryckt och nu också sviken av sina föräldrar. Men med inre styrka från själen lyckas han täppa till sprickorna och hitta livslusten. Trots att jag kanske inte blev så rörd, tror jag att många ungdomar kan bli hjälpta av den här romanen. I tider som våra, när tonåringar ofta är upptagna och stressade, är det lätt att tappa fotfästet, men genom att lära dem att utmana sina tankar kan vi hjälpa dem att ge sig själva en stabilare grund att stå på. 

Slutsats

Colorful är en kort roman om chansen att välja rätt i livet. Då huvudkrarajtären är en 14-årig grabb tror jag att den mer tillämpar sig en yngre läsare och jag skulle kunna se den som obligatorisk läsning i skolorna. Dock tror jag att den äldre läsaren förväntar sig mer och kan känna ett känslomässigt avstånd till den, precis som jag gjorde. Men läsvärd är den!

Lämna en kommentar