Summering av bokåret 2022

Gott Nytt År folket! Första dagen på 2023 är här och med det är dags att summera mitt bokår 2022. Vilket år det har varit! Jag trodde inte att det fanns mycket som kunde slå 2021, men 2022 har varit så mycket bättre! Jag har fått nya bokvänner, gjort många fina bokfigurer, bekantat mig med fantastiska författare, njutit av Bokens afton inte bara en utan två gånger, varit med i Kalmarposten och Sveriges Radio samt för andra året i rad varit en av August-ambassadörerna. Dessutom har jag läst som aldrig förr och jag har älskat nästan varenda sida. Och jag har läst hela 14 böcker på engelska, vilket är en ökning på 250% från året innan, då jag läste 4 böcker på engelska. Kung är jag 🙂

Bokåret 2022

Bokåret 2022: Antal lästa böcker

I början av året satte jag upp ett mål för 2022. Jag skulle läsa 75 böcker. Med tanke på att jag läste 70 böcker under 2021, kändes inte 75 böcker under 2022 helt orimligt. Delmålen för att uppnå det stora målet var att läsa: Harry Potter-serien, 22 böcker som har legat i min bokhylla länge samt 12 böcker rekommenderade av 12 vänner. 

Men hur har det då gått och hur mycket har jag läst? Under 2022 tog jag mig igenom 85 böcker och strax över 28 000 sidor. Den boken med flest antal sidor var Pontus Hultén (879) och den med minst antal sidor var Hunger (98).

  1. Goodreads läsutmaning: 85 av 75
  • Harry Potter: 2 av 7
  • 22 böcker i 22: 12,5 av 22 – DNFade Häxorna i Eastwick efter 100 sidor. På översta hyllan läste jag allt utom Little Women och Lolita, på mellersta hyllan läste jag inte Nio Främlingar, Gökboet och Call me by your name och på nedersta hyllan läste jag inte Drunkna tyst, Sista brevet från din älskade, Torka aldrig tårar utan handskar del 3 samt Sen for jag hem.
22 böcker i 22
12-utmaningen

Bokåret 2022: Bästa boken

Oj, jag har under 2022 betygsatt 25 böcker med 5 stjärnor. 25 böcker! Jag måste ha varit för snäll. Eller har böckerna varit så bra?! Att välja ut en av dem är omöjligt men här är de som gjort störst intryck på mig.

Ett jävla solsken – Fatima Bremmer
Mythos – Stephen Fry
Patient 43 – Kia Hedman
Dotter av jord – Ann-Catrin Mattsson
Midnattsbiblioteket – Matt Haig
Sambo på försök – Beth O’Leary
Malibu Rising – Taylor Jenkins Reid
Sommarvindar och Sanningar – Caroline Möllesand
En ocean av kärlek – Tahereh Mafi
36 frågor om kärlek – Callum Bloodworth
I’m Glad my mom died – Jennette McCurdy

Recensioner av de tre sista kommer inom kort.

Bokåret 2022: Bästa uppföljaren

Det är utan tvekan Harry Potter and the Chamber of Secrets av J.K. Rowling och Random Sh*t Flying Through The Air av Jackson Ford! Wow, vilka böcker! Recension av den senare kommer inom kort. Men har ni inte läst Frost Files tycker jag verkligen att ni har missat något!

Bokåret 2022: Största besvikelsen

Jag har haft flera besvikelser under 2022. Det började i januari med Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston. Usch, ryser när jag tänker på den. Den boken var verkligen inte min kopp av te. Besvikelsen fortsatte sedan med Det slutar med oss av Colleen Hoover. Åh, jag hade så höga förväntningar på den men den bara föll.

2022-års sista besvikelser blev, tro det eller ej The seven husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid samt Sången om Akilles av Madeline Miller. Jag ska inte säga att de på något sätt var dåliga, men jag trodde att de båda skulle bli 2022-års WOW-moment men det blev de inte och det var ett riktigt antiklimax.

Bokåret 2022: Största överraskningen 

Men oj, det har varit kanska många sådana. Både positiva och negativa. Men de som är mest minnesvärda är helt klart  De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton, Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid och Verity av Colleen Hoover. Den sista kommer det en recension av inom kort.

Bokåret 2022: Mest lästa författare

Ingen som sticker ut jättemycket, men de är några som delar på uppmärksamheten.

Taylor Jenkins Reid: 3
Colleen Hoover: 3
Jonas Gardell: 3
Fredrik Backman: 2
Callum Bloodworth: 2
Karen M. McManus: 2
J.K. Rowling: 2


Den coolaste författaren

Jackson Ford. Allt med hans böcker andas coolhet. Handlingen, karaktärerna och dialogerna. Till och med jag blir cool när jag läser hans böcker.

En bok som gjorde ont att läsa

Här måste jag säga att det var I’m glad my mom died av Jennette McCurdy. Jag började läsa den utan några förväntningar men blev genast helt tagen. Recension av den kommer inom kort.

En bok som fick mig att gråta

Den bok som gjorde mig rörd till tårar var Hamnet av Maggie O’Farrell. Den var så hjärtslitande och vacker.

En karaktär som jag älskade

Utan tvekan Molly i Städerskan av Nita Prose och Shirin i En ocean av kärlek av Tahereh Mafi.

En bok med det finaste omslaget

Det måste vara Ann-Catrin Mattssons bok Dotter av Jord. En vacker bok både på insidan och utsidan. Nu har jag även uppföljaren Varsel i natten i min ägo och den är lika fin den. Jag längtar efter att läsa den!

En bok som gjorde mig arg

Ett år av vila och återkoppling av Ottessa Moshfegh. Usch, blir förbannad när jag tänker på den.

En bok som jag ville vara en del av

The Grimrose girls av Laura Pohl. Pohl har skapat en magisk berättelse med underbara karaktärer. Vem vill inte vara en del av en mörk saga?

Bokåret 2022: Mina tankar

Ja, jag kan säga att jag är otroligt nöjd med mitt bokår 2022 men nu blickar jag framåt. Bokåret 2023 här kommer jag och du kommer att bjuda på så mycket spännande. Det vet jag. Men mer om det i ett annat inlägg.

Hur har det gått för er? Har ni nått era läsmål?

1 svar på ”Summering av bokåret 2022”

Lämna en kommentar