Det hände en sommar – Tessa Bailey

Platt, skämmig och förutsägbar!

Det hände en sommar, Bailey, 2023

Varje gång jag går in på bokstagram möts jag av någon av Tessa Baileys romaner. Romaner med sina tecknade, fluffiga och charmiga omslag. Romaner som skriker rom-com och därmed skriker till mig att jag ska läsa dem. När jag såg att HarperLove skulle släppa It happened one summer på svenska, var jag tvungen att ha den. Det svenska omslaget såg kanske lite mer ”vuxet” ut, men det lockade fortfarande och den andades såväl sommarläsning som sockersöt rom-com. Alltså perfekta boken att ta med sig till Kroatien och att läsa på stranden. Eller?!

Det hände en sommar: Handlingen i korta drag

Det hände en sommar är första delen i serien om Bellinger-systrarna. I den följer vi Piper, den rika, bortskämda och glamorösa party-pinglan från LA, som lever sitt liv via sociala medier. Hon har på grund av sin svinrike styvfar inte behövt arbeta en enda dag i sitt liv och därmed har hon aldrig behövt ta ansvar för något. Piper har alltid gjort vad hon vill och har aldrig behövt ta konsekvenser för någonting. Men när en fest, anordnad av henne, spårar ur och hon hamnar i fängelse får hennes styvfar nog.

För att lära Piper en läxa och samtidigt värdet av pengar, skickar hennes mamma och styvfar henne till den pittoreska kuststaden Westport. Westport är staden där hennes mamma levde tillsammans med Pipers, nu bortgångne far. Pipers yngre syster Hannah tycker att straffet är grymt och bestämmer sig för att följa med Piper för att stötta henne. Tillsammans ska systrarna jobba på den lokala puben i tre månader och därigenom lära sig att ta ansvar.

I Westport träffar Piper den store, maskuline och skäggige sjökaptenen Brendan, som är övertygad om att den snygga och malplacerade tjejen kommer att dra efter första natten i den sunkiga lägenheten. Men Piper är fast besluten att bevisa att hon är någon att räkna med. Trots olikheterna mellan Piper och Brendan, flammar en eldig attraktion upp mellan dem. Piper som aldrig har haft några seriösa eller långvariga förhållanden, vill inte ha några distraktioner. Framför allt vill hon inte få känslor för en man som seglar iväg i solnedgången och är borta flera veckor. Men med tiden börjar Piper undra om det glammiga, och ytliga liv som hon kallade sitt, verkligen är det liv hon vill ha.

Det hände en sommar: Min läsupplevelse

Jag vill börja med att säga att jag verkligen ville gilla Det hände en sommar. Förutsättningarna för att jag skulle älska den kunde inte ha varit bättre. Sol, bad, total avslappning och lycka. Mitt största bekymmer var vilken drink jag skulle svalka mig med. Och boken började bra. Jag skrattade och tyckte att den var ganska charmig, men halvvägs in ville jag bara ge upp. Hade boken slutat efter 200 sidor hade jag varit nöjd. Men den fortsatte och jag… jag fortsatte tyvärr också. Och jag skämdes. Jag ville krypa ur mitt skinn. Alternativt sjunka genom marken. 

Så här är det. Boken i sig kommer inte med större överraskningar. Baksidestexten säger allt. Jag vet redan innan jag börjar läsa hur det ska gå, men det är inte mitt problem. Mitt problem är de platta och stereotypa karaktärerna. Jag förstår att Piper är en vacker, festlig, glamorös tjej men det är också allt hon är. Allt handlar om hennes utseende. Författaren försöker få mig att tro att hon bryr sig om sin syster Hannah, men ingenting i Pipers faktiska handlingar tyder på det. Hon är självisk och ansvarslös, men hej, hon är snygg! Dock kan jag stå ut med Piper ändå. Varken mer eller mindre. Hon går att tolerera. Ett barn av sin tid, antar jag. 

Den jag inte står ut med är Brendan. Jag trodde att vi hade kommit längre. 2020-tal och den manliga huvudkaraktären är så stereotyp och ytlig att det blir vulgärt. Jag hade kanske förstått detta om boken hade varit skriven av en manlig författare, som kanske tror att det är det kvinnor vill ha. Men en kvinna som skriver på detta sätt och genom hela boken hyllar den vidrige och sexistiske macho-mannen som en helylle, ”sörjande” änkling är bara skrattretande. Relationen mellan Piper och Brendan blir heller aldrig vacker, djup eller het. Den blir ytlig, platt och skrämmande. Och jag är så färdig med den. 

Slutsats

Att Det hände en sommar har fått så högt betyg och vunnit priser är över mitt förstånd. Det visar bara att vi inte alls har gjort framsteg. Vi vill inte ha jämställdhet. Vi vill tydligen ha någon som pratar om vårt könsorgan (inte den barnvänliga varianten av ordet) som ett tecken vår femininitet. Någon som kallar oss gumman och babe. Som stalkar oss och pratar om våra kroppar som objekt att vilja ha. Jag är glad att jag läste den och jag är glad att jag fick läsa den, tack för det HarperLove. Men jag vet inte om jag kommer att ge Tessa Baileys böcker fler chanser. Kanske, kanske kommer jag läsa boken om Hannah och Fox, då jag ändå tyckte att Hannah verkade som den mest spännande karaktären i den här boken, men jag kan inte lova något.

2 svar på ”Det hände en sommar – Tessa Bailey”

Lämna en kommentar