Julstämning uthyres – Olivia Reimhagen

Trovärdig, mysig och oväntad!

Jag har sedan barnsben älskat julfilmer. Det är något magiskt med att kunna sitta under en varm filt med en kopp varm choklad i handen samtidigt som den ena mysiga julfilmen efter den andra rullar på min skärm. Men nu inser jag att det finns ett scenario som kan vara snäppet bättre. Det när man ersätter julfilmer med julromaner istället. Igår publicerade jag den första julromanen för i år och nu är det alltså dags för den andra. Den här gången föll lotten på Olivia Reimhagens mysiga debutroman Julstämning uthyres. Tack Olivia och Seraf för att jag fick läsa och njuta av den, men framförallt för att jag fick bekanta mig med Lady Fluff.

Julstämning uthyres: Handlingen i korta drag

Julstämning uthyres handlar om William och Elias, som båda vill undvika julen till varje pris. William brukade älska julen men efter sin mammas död vill han helst glömma att högtiden existerar. Det här blir den första julen utan henne och han tänker inte bli påmind om den värmen han brukade känna när hans mamma var vid liv. Han ska fokusera på jobbet och han ska göra det i Malmö. En stad där det inte finns några minnen av hans tidigare jular eller hans mamma. Under två veckor ska han hyra en lägenhet i Malmö, arbeta och tjäna pengar, för det behöver han!

Elias har alltid hatat julen och han vägrar att fira ännu en jul tillsammans med sin hysteriska familj. De kan inte ens över julen hålla sams. Efter en vattenläcka på jobbet får han arbeta hemifrån och bestämmer sig för att han ska göra det från Malmö. Han ska hyra en lägenhet i centrala Malmö. På så sätt kan han arbeta samtidigt som han gömmer sig från sin familj och slipper undan julen. Ingen i hans bekantskapskrets ska veta var han är.

Iris driver det Airbnb som William och Elias hyr boende från. Problemet är att de hör av sig exakt samtidigt och Iris har bara en lägenhet att hyra ut. Dock har inte Iris hjärta att neka någon av dem nu när det är jul. Därför gör Iris det som hon tycker är bäst. Hon hyr lägenheten till båda, utan att de vet om det… och som grädde på moset lämnar hon Lady Fluff till dem som en trevlig överraskning.

Julstämning uthyres: Min läsupplevelse

Den här romanen fick mig att känna det som jag hoppades känna när jag tidigare i år läste Rött, vitt och kungligt blått. Ni som har följt mig här vet att den i teorin var Amila-bok, men i praktiken klickade vi inte. Jag ville älska Alex och Henry och jag ville heja på deras kärlek, men istället kände jag absolut ingenting. Men, nu, i en helt otippad bok, fick jag mitt favoritpar i William och Elias. Åh vad jag hoppades på dem!

Julstämning uthyres är en uppfriskande och värmande roman om kärlek och vänskap i alla dess former. Olivia lyckas balansera juliga och dråpliga rom-com inslag med allvarliga ämnen. Dessutom har hon en förmåga att skildra sympatiska, varma, trovärdiga och intressanta karaktärer som är lätta att tycka om. Jag gillade verkligen William och Elias. Då de hade ett förflutet ihop, kändes deras relation trovärdig och jag älskade att se dem utvecklas. Både tillsammans och individuellt. De växer var och en, för att kunna växa tillsammans. Men det är inte bara William och Elias jag gillar, utan även Iris och Max, för att inte tala om Lady Fluff. I den här romanen ger Olivia liv åt en salig blandning av individer som alla känns viktiga för berättelsen och som blir dina vänner för livet.

Det här är verkligen en sådan julroman som faller mig i smaken. Den har såväl hjärta som själ och den ger riktiga julkänslor, trots att båda karaktärerna vill undvika julen till varje pris.

Slutsats

Trots att jag tycker att vissa repliker är lite onödiga och lite obekväma, är romanen som helhet mysig och varm. Den ger mig en värmande känsla i den kalla vinterkylan och jag ser framemot att läsa mer av Olivia.

Lämna en kommentar